Skip to Content

Boston, Mass. – July 14, 2017 – The Ritz-Carlton, Boston is pleased to announce that it is nearing completion of a project that has redesigned many guest-facing facets of the award-winning hotel.  The $13 million transformation, led by the renowned architecture firm Rockwell Group, will give The Ritz-Carlton's 193 guest rooms and suites, corridors, Ballroom and Club Lounge an exciting, new relevance that’s inspired by some of Europe’s most elegant and sophisticated boutique hotels, with subtle influences from literary greats, Edgar Allen Poe and Ralph Waldo Emerson.

Since 2001, The Ritz-Carlton, Boston has been at the center of an exciting midtown revitalization which positions it perfectly for corporate and leisure travel. And, the hotel has long been a home away from home for families who embrace and celebrate time-honored traditions while creating unique and unforgettable memories.  For the firm leading the redesign, the hotel’s location and emotional ties to its guests played an important role in the transformation of its deluxe guest rooms and suites.

“The design concept takes inspiration from the soul of Boston— the distillation of its many heritages through the centuries,” said Gonzalo Bustamante, Studio Leader, Rockwell Group.  “Our goal was to create a contemporary, luxurious environment that also celebrates the many generations of guests who have enjoyed a lifetime of memorable experiences at The Ritz-Carlton, Boston.”

Mr. Bustamante adds, “Historic materials such as saddle leather, linen, wood, and steel have been distilled into unexpected details, from leather and bronze headboard fasteners to ‘turned’ table bases. The skill of Colonial craftsmanship—forging, hammering, embossing, and carving—is represented in rich, new materials and abstract forms.”

As guests make their way to the newly refurbished guest rooms, they’ll notice the design continuity between the guest corridors and the lobby’s design.  Wood paneling similar to that found in Avery Bar frames the corridor walls while new carpeting with old-world damask patterns, fragmented for a more modern look, greets guests in the hallways.  But as the elevator doors open, it’s a 17th-century map of Boston engraved into a vintage looking mirror that delights guests with a playful “you are here” design element.

Proceed to the hotel’s new deluxe guest rooms where the redesign offers a modern approach to luxury with a very personalized relax, work and sleep experience.  In the room, new wainscoting is classic, yet modernized by the wall treatment above it, and fabrics are custom made in hues of blue, grey and mustard.  New lighting, carpeting (made with 13% recycled materials), artwork by local artist Jon Amburg and furnishings that encourage guests to relax or work as they do at home feature prominently in the room.  “Now our guests can decide where and how they want to experience the room,” says Barbara Lootz, the hotel’s Director of Sales & Marketing.  “They can work from a sleek new desk, or from a settee that has a perfectly designed table next to it for a laptop or in-room dinner.”  Redefining the way guests stay connected in-room was of utmost importance says Lootz.  “That’s why we added multiple outlets and USB ports along with an enhanced entertainment package that offers Netflix, Hulu Plus and Pandora on large screen Smart TVs.”

Rockwell Group, which also designed the hotel’s Presidential and Luxury Parkview suites as part of an earlier design project, turned a playful new lens on the past for the redesign of the hotel’s Executive Suites.  Taking inspiration from Edgar Allen Poe and Ralph Waldo Emerson—design references are subtle, unexpected twists on their visionary spirits in these spacious suites that offer a living area separated by French doors leading to a master bedroom with a sumptuous king bed.

A custom wallcovering depicting Edgar Allen Poe’s “The Raven” was designed by Rockwell Group with Brooklyn artist Jill Malek.  This unique wallcovering provides a striking backdrop to the living room’s bar area. California-based textile designer Aviva Stanoff created nature-inspired, hand-embossed throw pillows for the living room sectional.  An authentic reproduction of a 17th century Windsor chair, inspired by a chair at the Adams National Historic Park in Quincy, MA, sits under photos of the iconic Boston Public Library.  And through French doors, the large bedroom offers a new custom upholstered headboard, sumptuous sky-blue carpeting and contemporary globe lighting.

The design inspiration for the hotel’s Luxury Suites (these offer master bedroom with king bed, residential living room with sweeping views of the city, and a separate dining area with seating for six) stems from Boston essayist, lecturer, and poet, Ralph Waldo Emerson.  Emerson was also a naturalist so it’s clear to see botanical influences from Boston Common and the Public Garden in glass shelving and antique distressed mirrors with branch framing. A light fixture above the dining table that seats six has two glass globes inset with a quote from Emerson’s poem, “Boston.”  And should guests wish to pause and reflect on Emerson’s philosophical prose, they can do so from a new window seat that offers stunning city and park views.

All guest rooms and suites have been retrofitted with the new Telkonet EcoSmart System which allows for quintessential “smart and personalized” room comfort.  Sleek new touchscreen thermostats minimize HVAC run time when the room is unoccupied, yet permit guests to have full control of the temperature when they are in-room.  The thermostat’s sharp, backlit display with haptic vibrational feedback makes it easy for the guest to make any temperature adjustments without any confusion.  Display options in additional languages of Spanish, French and Portuguese are available, and the guest has the option to display temperatures in Fahrenheit or Celsius, while also viewing current weather conditions and a 3-day forecast for Boston.

Last but not least, the hotel’s redesign also updated the 3,500-square-foot Ballroom overlooking Boston Common.  The new palette offers warm hues of silver and taupe, with accent walls balancing light wood and platinum-leafed wall treatments.  New wall scones provide warm lighting, in addition to the natural light that’s welcomed in from twelve-foot floor-to-ceiling windows looking out onto Tremont Street. Antique decorative mirrors and a botanical-inspired, hand-printed canvas, custom painted by Toronto’s Moss and Lam, provide stunning accents both in and leading into the Ballroom.  The Studio, additional function space adjacent to the Ballroom (ideal for pre-wedding cocktails and rehearsal dinners), was also transformed with new carpeting, wall coverings and accent lighting to highlight a dramatic iridescent mother of pearl wall that serves as a spectacular welcome for guests.

As downtown Boston continues to evolve with new residential buildings and leading businesses relocating to the neighborhood, The Ritz-Carlton, Boston and its exciting redesign are poised to continue the tradition of offering luxurious accommodations and updated meeting and function space with genuine warmth and hospitality. Concludes Ms. Lootz, “As the preferred luxury hotel in Boston’s vibrant downtown, we have a proud history of delivering the utmost level of sophistication and personal service to all our guests. Our intent with this redesign is to refine that experience even further, so we can continue honoring both old and new memories with guests from near and far.”

For more information about The Ritz-Carlton, Boston or for reservations, please call 1-800- 241-3333, 617-574-7100, or visit www.ritzcarlton.com/boston